Ocjena društava za osiguranje nekretnina. Priopćenja za tisak

Broj osiguravajućih društava u Rusiji raste svake godine. Kako bi se rizici sveli na minimum i odabrala prava tvrtka, uveden je sustav ocjenjivanja.

Kako se vrednuju osiguravajuća društva?

Ocjena pouzdanosti osiguravajućih društava omogućuje korisnicima da kontaktiraju pouzdane organizacije. Odražava učinak osiguravajućih društava. Da bi dobio ocjenu, osiguranik mora ispunjavati uvjete.

Kriteriji za ocjenjivanje:

• iznos kapitala;
  • pouzdanost;
  • iznos plaćanja osiguranja;
  • iznos prikupljenih premija;
  • recenzije kupaca.

U Rusiji se stvaraju posredni popisi tvrtki koje su najpouzdanije u pogledu plaćanja. Stručnjaci ocjenjuju tvrtku prema sljedećim kriterijima:

• odobren kapital;
  • trajanje djelovanja na tržištu;
  • dostupnost bonusa, preferencijalnih programa za klijente;
  • pregledi suočeni s osiguranim slučajem.

Analiza podataka omogućuje procjenu odgovornosti osiguravajućeg društva prema kupcima. Sastavlja se ocjena pouzdanosti plaćanja specijaliziranih agencija. Pri njegovom formiranju uzima se u obzir mišljenje potrošača.

Ocjena pouzdanosti osiguravajućih društava

Pokazatelj pouzdanosti osiguravajućih društava važan je i raširen u Rusiji. Firme su zainteresirane za dobivanje navedenog statusa. Ovisi o broju kupaca i prihodima. Sustav ocjenjivanja motivira osiguravajuća društva za bolje rezultate.

Algoritam analize poduzeća za određivanje stupnja pouzdanosti:

• prikupljanje informacija. Predstavnik osiguravajućeg društva ostavlja svoje podatke, izvješća o radu, revizorsko izvješće;
  • vodi se intervju s vrhunskim menadžerom;
  • primljene informacije se analiziraju;
  • ocjena se utvrđuje i službeno objavljuje.

Ukoliko se osiguranik ne slaže s dodijeljenom ocjenom, ima pravo uložiti žalbu.

Važno je napomenuti da su analitičari RAEX-a pri pregledu ocjene najstarijeg ruskog osiguravatelja podigli za dva boda odjednom - čime su pohvalili napore uprave Rosgosstrakha i tima usmjerene na smanjenje gubitaka, diversifikaciju imovine i poboljšanje financijskih rezultata. "Društvo je provelo značajan rad na smanjenju omjera gubitaka u glavnim područjima djelatnosti i portfelju u cjelini, što je pozitivno utjecalo na povećanje razine rejtinga", stoji u zaključku. rejting agencija. Prema zaključku agencije, na dan 31. prosinca 2018. vlastita sredstva Rosgosstrakha porasla su za 19,7% u usporedbi s prethodnom godinom. Stvarna veličina granice solventnosti znatno - 2,6 puta - premašuje normativna vrijednost. Ove pokazatelje analitičari RAEX-a ocjenjuju pozitivno, kao i razinu strateške podrške i upravljanja rizicima tvrtke.

Agencija napominje "prisutnost u društvu kolegijalnih tijela čije funkcije uključuju upravljanje rizicima, kao i poseban odjel odgovoran za upravljanje rizicima".

Kao i prije, visoka diverzifikacija aktivnosti Rosgosstrakha, kako prema vrstama osiguranja tako i geografski, pozitivno utječe na ocjenu - tvrtka je zastupljena u 82 regije. Agencija ostaje ključni kanal prodaje - 43,7% prikupljene premije osiguranja ostvaruje se kroz mrežu zastupnika u osiguranju.

“Drugo povećanje rejtinga u šest mjeseci financijska pouzdanost i dvije pozicije odjednom - ovo je vrlo jasna potvrda da je naša tvrtka značajno ojačala i pouzdano vraća svoju poziciju na tržištu, - naglašava Nikolaus Frei, generalni direktor PJSC IC Rosgosstrakh. - Već smo prošli fazu poslovne transformacije i ušli u putanju rasta. Siguran sam da će veća ocjena za naše osiguranike biti dodatna potvrda da su napravili pravi izbor. Za potencijalne kupce - još jedan dokaz naše pouzdanosti. A za sve državne osiguravatelje to je važan poticaj za povećanje učinkovitosti rada i poboljšanje usluga korisnicima.”

S&P Globalne ocjene

AM Najbolje

Obrazlažući pozitivnu ocjenu Rosgosstrakha, najstarijeg i najpoznatijeg osiguravajućeg društva u Rusiji, analitičari AM Besta ističu čitav niz faktora koje su uzeli u obzir. To je, posebice, uspješna provedba antikriznog programa za smanjenje omjera gubitaka u OSAGO-u, koji je u posljednje tri godine dosljedno premašio 100%, diversifikacija portfelj osiguranja i čišćenje bilance od problematične imovine.

"Provedba ovih mjera omogućila je tvrtki da, nakon tri neprofitabilne godine, primi, prema preliminarnim podacima, prvu godišnju dobit u iznosu većem od 6 milijardi rubalja", istaknuo je u tom smislu. direktor tvrtke PJSC IC "Rosgosstrakh" Nikolaus Fry.

Dodijeljene ocjene znače da AM Best smatra da je bilanca Rosgosstrakha prilično jaka i stabilna. Analitičari su, među ostalim, uzeli u obzir i konzervativnost investicijskog portfelja koji se u posljednje dvije godine značajno promijenio u smislu kvalitete i diversifikacije, uključujući i smanjenje udjela ulaganja u povezana društva.

"Struktura imovine u potpunosti je u skladu sa zahtjevima regulatora", potvrdio je Nikolaus Fry. Agencija također skreće pozornost na činjenicu da veza tvrtke s Bankom Rusije preko matične strukture Otkritie banke može pozitivno utjecati na stabilnost tvrtke.

Agencija pozitivno ocjenjuje prisutnost strateškog razvojnog plana za Rosgosstrakh: „Nakon tri godine pada obujma poslovanja, tvrtka planira značajan rast u 2019.-2021., očekujući postizanje tržišnog udjela od 14% u segmentu neživotnog osiguranja. Osim toga, tvrtka ima plan značajnog rasta u segmentu životnih osiguranja, temeljen na nedavno kupljenom specijaliziranom društvu za tu namjenu.

“Drago nam je što je jedna od najmjerodavnijih rejting agencija za globalnu industriju osiguranja pozitivno ocijenila najnovija postignuća naše tvrtke”, rekao je Nikolaus Fry. - I vjerujemo da će provedba strateških ciljeva, dosljedno poboljšanje poslovnog profila tvrtke, pravedno ocijenjeno od strane vodećih ruskih i stranih analitičara, dodatno ojačati našu poziciju u tržište osiguranja».

OSAGO - sustav obvezno osiguranje građanska odgovornost, osmišljena da djeluje kao jamac zaštite imovine i zdravlja sudionika u prometu. Ključna razlika između OSAGO-a i CASCO-a je fokus polica osiguranja na zdravlje i prijevoz trećih osoba, a ne na vlastitu, kao u slučaju CASCO-a, koji se, štoviše, provodi na dobrovoljnoj osnovi.

Na tržištu osiguranja postoji veliki broj društava koja posluju po OSAGO standardu. Velik dio takvih organizacija ima izrazito kratak životni vijek – pojavljuju se, stvaraju gubitke, bankrotiraju i nestaju, a pritom odgovaraju kupcima u slučaju osigurani slučajčesto ostaje neplaćeno.

Kako se ne biste opekli na suradnji s beskrupuloznim osiguravateljima, pripremili smo za vas ocjenu OSAGO osiguravajućih društava kojima možete bezuvjetno vjerovati. Ova će kompilacija biti korisna svima - od iskusnih vozača kojima ponestaje police osiguranja do novopridošlica koje tek planiraju kupiti svoj prvi automobil.

Načela za sastavljanje ocjene OSAGO osiguravatelja

Prvo što morate zapamtiti je da možete surađivati ​​samo s osiguravajućim društvima koja su članica PCA (Ruska unija osiguravatelja motornih vozila). To je jedna od osnovnih garancija da organizacija nije šaraški ured. To možete provjeriti na službenim stranicama UPS-a, gdje se nalaze popisi koji označavaju članove udruge, kao i izbor tvrtki koje su se povukle ili isključene iz UPS-a, slijedom čega nemaju pravo do punopravnog djelatnost osiguranja.

Odabir najboljih među tvrtkama članicama PCA moguće je putem studija profila rejting agencija (RA). To su privatne organizacije koje, vođene vlastitim metodama, godišnje sastavljaju ocjene pouzdanosti osiguravajućih društava. Zanimljivo je da zahtjev za ocjenu vlastitih aktivnosti u početku dolazi od samih osiguravatelja - to je usluga koja se plaća, a analiza zahtijeva golemu količinu financijskih dokumenata koje rejting agencija može dobiti samo po volji UK-a.

Osiguravajuće društvo koje je procijenila rejting agencija dobiva određenu klasu pouzdanosti. Svjedoči u kojoj je mjeri organizacija sposobna ispuniti obveze osiguranja prema kupcima i pokriti svoje financijske troškove koji nastaju tijekom njezinih aktivnosti. Klasa pouzdanosti je ozbiljan pokazatelj kojemu treba vjerovati, čak ga i državna tijela uzimaju u obzir u procesu akreditacije i reguliranja djelatnosti IC-a.

• Klasa "A" - visoka pouzdanost;
  • Klasa "B" - srednja pouzdanost;
  • Klasa "C" - niska pouzdanost;
  • Klasa "D" - mogućnost tehničkog propusta;
  • Klasa "E" - izdaje se tvrtkama koje su proglasile stečaj, izgubile licencu za pravo na poslove osiguranja ili likvidirane organizacije.

U smjeru organizacija kojima su dodijeljene klase E i D, ne biste trebali ni gledati - suradnja s njima neće donijeti ništa dobro. Najzanimljiviji su osiguravatelji s razredom pouzdanosti A, B i s nategom C. Svaki od ovih razreda podijeljen je u 2 gradacije, s jednim ili dva plusa koji označavaju poziciju osiguravatelja u svom segmentu.

Na primjer:

• “A++” je najviša (iznimna) ocjena pouzdanosti koju SC može dobiti, “A+” je vrlo visoka ocjena pouzdanosti;
  • "B++" - prihvatljivo, "B+" - dovoljna, "B" - zadovoljavajuća pouzdanost;
  • "S++" - niska, "S+" - vrlo niska, "S" - nezadovoljavajuća (prije zadane) pouzdanost.

Bonitetna agencija "Expert RA" analizira aktivnosti osiguravajućeg društva i izdaje potvrdu o stjecanju određene klase pouzdanosti, koja ostaje važeća jednu kalendarsku godinu.

Međutim, kada se proučavaju ocjene stručnih agencija, treba uzeti u obzir da se razina pouzdanosti osiguravajućeg društva u njima utvrđuje analizom financijske stabilnosti društva, odnosno na temelju toga koliko osiguravatelj stabilno ispunjava sve svoje financijske obveze. dugoročne obveze. Ali to ne govori ništa o kvaliteti njegovih usluga i pristupu suradnji s klijentima.

Kako biste imali potpune informacije, zajedno sa službenim ocjenama, ima smisla proučiti recenzije kupaca o osiguravajućem društvu koje vas zanima. Stoga smo za vas zasebno pripremili korisničku ocjenu osiguravajućih društava 2017 OSAGO, što smo uspjeli učiniti nakon analize mnogih specijaliziranih foruma i internetskih izvora.

Ocjena pouzdanosti "Expert RA"

Iznad su najpopularniji OSAGO osiguravatelji među vozačima, osim njih, ocjenu A ++ drže sljedeće tvrtke:

• "Savez";
  • "RosGosStrah";
  • "Sporazum";
  • "Helios";
  • "Zürich";
  • "Guta osiguranje";
  • "Surgutneftegaz";
  • Osiguranje slobode.

Bilo koja od ovih tvrtki može se uzeti u obzir za stjecanje OSAGO police bez straha od sutra. Riječ je o velikim organizacijama koje su stekle dobar ugled i čine sve da ga potvrde u praksi.

1. Rossgosstrakh - iznos isplata za 2016. iznosi 83 435 839 tisuća rubalja.
  2. SOGAZ - 63 913 169 tisuća rubalja.
  3. Ingosstrakh - 41 192 947 tisuća rubalja.
  4. RESO-Garantia - 40 167 654 tisuća rubalja.
  5. Alfa osiguranje — 27 930 673 tisuća rubalja.
  6. "Pristanak" - 23 613 700 tisuća rubalja.
  7. « VTB osiguranje"- 15 888 150 tisuća rubalja.
  8. "Alliance" - 14.757.499 tisuća rubalja.
  9. "Renesansno osiguranje" - 13 032 376 tisuća rubalja.
  10. Uralsib - 12 029 059 tisuća rubalja.

Ocjena osiguravajućih društava OSAGO prema recenzijama kupaca

Krajem prošle godine na internetskom resursu IC-Ratings provedeno je istraživanje potrošača usluga osiguravajućih društava, čiji su posjetitelji odredili sljedeću ocjenu osiguravajućih društava u 2016. godini.

1. Alfa osiguranje.
  3. "Savez".
  4. VTB osiguranje.
  5. Guta osiguranje.
  6. Ingosstrakh.
  9. "National Insurance Group".
  10. “Renesansno osiguranje”.

Usporedimo li službene ocjene agencije Expert RA i mišljenja kupaca, vidljivo je da prema njihovim rezultatima najbolju reputaciju imaju tvrtke Alfa osiguranje i VSK, koje svim vozačima preporučujemo za suradnju. Nadamo se da će vam naša ocjena osiguravajućih društava 2017 OSAGO biti korisna!

Pri sastavljanju rejtinga osiguravajućih društava ocjenjuju se financijski rezultati osiguravatelja i rezultati glasovanja građana. Također, uzima se u obzir učestalost sudskih sporova koji uključuju osiguravajuća društva i lojalnost pravilima CASCO-a.

Stručni rejting osiguravajućih društava

Stručni rejting osiguravajućih društava (ili rejting pouzdanosti osiguravajućih društava) sastavlja se na temelju podataka renomirane rejting agencije Expert RA. Pri određivanju rejtinga ocjenjuje se financijsko poslovanje osiguravatelja. Prema klasifikaciji Expert RA koriste se sljedeće procjene:

• Maksimalna razina pouzdanosti.
  • , , Vrlo visoka razina pouzdanosti.
  • , , Visoka razina pouzdanost.
  • , , Zadovoljavajuća razina pouzdanosti.
  • , , Niska razina pouzdanosti.
  • Vrlo niska razina pouzdanosti.
  • Nezadovoljavajuća razina pouzdanosti.
  • Neispunjavanje obveza.
  • Uvedena je privremena uprava.
  • Stečaj, oduzimanje licence, likvidacija.
  • 3 SC - procjena "Maksimalna razina pouzdanosti" (ruAAA): VTB osiguranje, Ingosstrakh, SOGAZ.
  • 10 SC - Ocjena "Vrlo visoka razina pouzdanosti" (ruAA+, ruAA, ruAA-): AIG, AlfaStrahovanie, Alliance, VSK, MAKS, Renaissance Insurance, RESO-Garantia, Rosgosstrakh, RSHB-Osiguranje, Energogarant.
  • 13 SK - Ocjena "Visoka razina pouzdanosti" (ruA+, ruA, ruA-): Absolut Insurance, D2 Insurance, Zetta Insurance, Liberty Insurance, Mafin, Medexpress, USC, PARI, Spassky Gates, Surgutneftegaz, Chulpan, ERGO, Yugoria.
  • 10 SK - procjena "Zadovoljavajuće razine pouzdanosti" (ruBBB+, ruBBB, ruBBB-, ruBB+, rubBB, ruBB-): ASKO-OSIGURANJE, Geopolis, EUROINS, Paritet-SK, POLIS-GARANT, Soglasiya, Sterkh, Osiguravajuća poslovna grupa , Tinkoff osiguranje, UralSib.
  • 1 SC - Ocjena "Niska razina pouzdanosti" (ruB+, ruB, ruB-): Pomoć.
  • 1 SC - ocjena "Nezadovoljavajuća razina pouzdanosti" (ruCC): VERNA.

Visoka ocjena (ruA- ili viša) priznanje je pouzdanosti tvrtke od strane stručne zajednice. Opisani izgled odražava stanje na dan 19. ožujka 2020.

Narodna ocjena osiguravajućih društava

Osiguranici ocjenjuju niz neočitih pokazatelja uspješnosti osiguravajućih društava. Među njima su, primjerice, kvaliteta usluge, ljubaznost osoblja, brzina usluge, brzina obrade potrebnih dokumenata i slično. Istodobno, regionalna tvrtka može dobiti visoku ocjenu, a velika osiguravajuća organizacija s širokom mrežom poslovnica, naprotiv, "ići u crveno".

Nacionalni rejting osiguravajućih društava ima niz značajki. Stoga je vjerojatnije da će osiguranici dijeliti loša iskustva, a više je negativnih nego neutralnih ili pozitivnih recenzija. Osim toga, recenzije nisu uvijek objektivne. Ponekad poruke pretjerano emotivne konotacije ostavljaju osiguranici koji su sami prekršili uvjete ugovora i zbog vlastitih postupaka nisu dobili naknadu.

Svatko može utjecati na formiranje nacionalnog rejtinga - za to je dovoljno ostaviti recenziju o radu osiguravajućeg društva.

Financijski rejting osiguravajućih društava

Financijski rejting uspoređuje osiguravatelje na temelju statističkih pokazatelja. Financijski rejting temelji se na službenim izvješćima osiguravatelja koje kvartalno objavljuje Središnja banka Rusije. U obzir se uzima prodaja usluga osiguranja pravnim i fizičkim osobama.

Ključni procijenjeni pokazatelj je razina plaćanja. Stopa isplate pokazuje postotak naknada koje je osiguravajuće društvo isplatilo u jednoj godini kao odštetni zahtjev. Optimalna razina plaćanja na ruskom tržištu je otprilike 55-65%.

Ako je postotak previsok (recimo 75% ili više), osiguravajuće društvo ne procjenjuje adekvatno rizike ili značajno smanjuje prodaju. Obje situacije govore o mogućim financijskim problemima za osiguravatelja.

Ako je postotak prenizak (recimo 40% ili manje), osiguravatelj će vjerojatno uštedjeti na isplatama. Tvrtka podcjenjuje iznose odšteta od osiguranja ili često odbija isplatiti osigurane slučajeve. Neizravno potvrđuje ovu hipotezu sudski rejting osiguravajućih društava. Ako tvrtka "štedi" na isplatama, gotovo je sigurno da ima i visok postotak sudskih sporova u odnosu na utužene gubitke.

Sudačka ocjena

Ocjena sporova ocjenjuje koliko parnica koje uključuju osiguravajuće društvo predstavlja jedan prijavljeni osigurani slučaj. Osiguravatelji ne tuže uvijek osiguranike. Ponekad su protivnici na sudu dva Osiguravajuća društva. Također, financijeri tuže druge subjekte prava u slučajevima koji nisu povezani s osiguranjem, na primjer, sa stanodavcima ili državnim agencijama.

No praksa pokazuje da lavovski dio sudskih sporova otpada na sporove s osiguranicima. Zato vam sudska ocjena osiguravatelja omogućuje prilično točnu procjenu vjerojatnosti sudskog spora prilikom potraživanja osiguranog slučaja.

Ocjena lojalnosti pravila osiguranja

Ocjena lojalnosti CASCO pomaže razumjeti kako pravila dobrovoljnog osiguranja automobila uzimaju u obzir interese vlasnika automobila. Što je veća lojalnost pravilima, manja je vjerojatnost pojavljivanja kontroverzne situacije prilikom podmirenja gubitka.

Imate pitanja?

Prijavite grešku pri upisu

Tekst koji treba poslati našem uredništvu: