Vlerësimi i kompanive të sigurimit të pasurive të paluajtshme. Njoftime për shtyp

Numri i kompanive të sigurimit në Rusi po rritet çdo vit. Për të minimizuar rreziqet dhe për të zgjedhur firmën e duhur, u prezantua një sistem vlerësimi.

Si vlerësohen kompanitë e sigurimit?

Vlerësimi i besueshmërisë së kompanive të sigurimit i lejon klientët të kontaktojnë organizata të besuara. Ai pasqyron performancën e kompanive të sigurimit. Për të marrë një vlerësim, mbajtësi i policës duhet të plotësojë kërkesat.

Kriteret për vlerësim:

• shuma e kapitalit;
  • besueshmëria;
  • shuma e pagesave të sigurimit;
  • shuma e primeve të mbledhura;
  • komentet e klientëve.

Në Rusi, po krijohen lista të ndërmjetme të kompanive që janë më të besueshmet për sa i përket pagesave. Ekspertët vlerësojnë kompaninë sipas kritereve të mëposhtme:

• kapitali i autorizuar;
  • kohëzgjatja e funksionimit në treg;
  • disponueshmëria e bonuseve, programeve preferenciale për klientët;
  • rishikimet e përballura me një ngjarje të siguruar.

Analiza e të dhënave ju lejon të vlerësoni përgjegjësinë e shoqërisë së sigurimit ndaj klientëve. Përpilohet një vlerësim i besueshmërisë së pagesave nga agjencitë e specializuara. Në formimin e tij merret parasysh mendimi i konsumatorëve.

Vlerësimi i besueshmërisë së kompanive të sigurimit

Treguesi i besueshmërisë së kompanive të sigurimit është i rëndësishëm dhe i përhapur në Rusi. Firmat janë të interesuara për të marrë statusin e mësipërm. Varet nga numri i klientëve dhe të ardhurat e tyre. Sistemi i vlerësimit është një motivues që kompanitë e sigurimit të performojnë më mirë.

Algoritmi i analizës së kompanisë për përcaktimin e shkallës së besueshmërisë:

• mbledhjen e informacionit. Përfaqësuesi i agjencisë së sigurimeve lë të dhënat e tij, raportet e punës, raportin e auditimit;
  • merret një intervistë me një menaxher të lartë;
  • analizohet informacioni i marrë;
  • vlerësimi përcaktohet dhe publikohet zyrtarisht.

Nëse mbajtësi i policës nuk pajtohet me vlerësimin e caktuar, ai ka të drejtë të paraqesë një ankesë.

Vlen të përmendet se gjatë rishikimit të vlerësimit të siguruesit më të vjetër të Rusisë, analistët RAEX e ngritën atë me dy pikë menjëherë - duke vlerësuar kështu përpjekjet e menaxhimit dhe ekipit të Rosgosstrakh që synojnë reduktimin e humbjeve, diversifikimin e aktiveve dhe përmirësimin e performancës financiare. “Kompania ka kryer punë të konsiderueshme për uljen e raportit të humbjeve në fushat kryesore të aktivitetit dhe portofolit në tërësi, gjë që ndikoi pozitivisht në rritjen e nivelit të vlerësimit”, thuhet në përfundim. agjenci vlerësimi. Sipas përfundimit të agjencisë, më 31 dhjetor 2018, fondet e veta të Rosgosstrakh u rritën me 19.7% krahasuar me një vit më parë. Madhësia aktuale e marzhit të aftësisë paguese në mënyrë të konsiderueshme - 2.6 herë - tejkalon vlera normative. Këta tregues vlerësohen pozitivisht nga analistët e RAEX, si dhe niveli i mbështetjes strategjike dhe menaxhimit të rrezikut të kompanisë.

Agjencia vëren "prania në shoqërinë e organeve kolegjiale, funksionet e të cilave përfshijnë menaxhimin e rrezikut, si dhe një divizion të veçantë përgjegjës për menaxhimin e rrezikut".

Si më parë, diversifikimi i lartë i aktiviteteve të Rosgosstrakh si nga llojet e sigurimeve ashtu edhe gjeografikisht ka një ndikim pozitiv në vlerësim - kompania përfaqësohet në 82 rajone. Korpusi i agjencisë mbetet kanali kryesor i shitjeve - kompania mori 43.7% të primit të sigurimit të mbledhur përmes rrjetit të agjentëve të sigurimit.

“Rritja e dytë e vlerësimit në gjashtë muaj besueshmëria financiare dhe dy pozicione njëherësh - ky është një konfirmim shumë i qartë se kompania jonë është forcuar ndjeshëm dhe po rikthen me besim pozicionin e saj në treg, - thekson Nikolaus Frei, Drejtor i Përgjithshëm i PJSC IC Rosgosstrakh. - Tashmë kemi kaluar fazën e transformimit të biznesit dhe kemi hyrë në trajektoren e rritjes. Jam i sigurt se një vlerësim më i lartë për policët tanë do të jetë konfirmim shtesë se ata kanë bërë zgjedhjen e duhur. Për klientët potencial - një tjetër dëshmi e besueshmërisë sonë. Dhe për të gjithë siguruesit shtetërorë, është një nxitje e rëndësishme për të rritur efikasitetin e punës dhe për të përmirësuar shërbimin ndaj klientit.”

S&P Global Ratings

AM më e mira

Duke shpjeguar vlerësimin pozitiv që i është dhënë Rosgosstrakh, kompanisë më të vjetër dhe më të famshme të sigurimeve në Rusi, analistët e AM Best vënë në dukje një sërë faktorësh që ata morën parasysh. Ky është, në veçanti, zbatimi i suksesshëm i programit antikrizë për të reduktuar raportin e humbjeve në OSAGO, i cili ka tejkaluar vazhdimisht 100% gjatë tre viteve të fundit, diversifikimi portofoli i sigurimit dhe pastrimin e bilancit të aktiveve të dëmtuara.

"Zbatimi i këtyre masave i lejoi kompanisë, pas tre viteve jofitimprurëse, të merrte, sipas të dhënave paraprake, fitimin e parë vjetor në shumën prej më shumë se 6 miliardë rubla," vuri në dukje ai në këtë drejtim. CEO PJSC IC "Rosgosstrakh" Nikolaus Fry.

Vlerësimet e caktuara nënkuptojnë se AM Best e konsideron bilancin e Rosgosstrakh si mjaft të fortë dhe të qëndrueshëm. Analistët, ndër të tjera, morën parasysh konservatorizmin e portofolit të investimeve, i cili ka ndryshuar ndjeshëm gjatë dy viteve të fundit për sa i përket cilësisë dhe diversifikimit, duke përfshirë uljen e peshës së investimeve në palët e lidhura.

"Struktura e aseteve përputhet plotësisht me kërkesat e rregullatorit," konfirmoi Nikolaus Fry. Agjencia tërheq vëmendjen edhe për faktin se lidhja e kompanisë me Bankën e Rusisë përmes strukturës mëmë të Otkritie Bank mund të ketë një ndikim pozitiv në stabilitetin e kompanisë.

Agjencia vlerëson pozitivisht praninë e një plani strategjik zhvillimi për Rosgosstrakh: “Pas tre vitesh rënie të vëllimeve të biznesit, kompania planifikon rritje të ndjeshme në 2019-2021, duke pritur të arrijë një pjesë tregu prej 14% në segmentin e sigurimeve jo-jetë. Gjithashtu, kompania ka një plan për rritje të ndjeshme në segmentin e sigurimeve të jetës, bazuar në kompaninë e specializuar të blerë së fundmi për këtë qëllim.

“Ne jemi të kënaqur që një nga agjencitë më autoritative të vlerësimit për industrinë globale të sigurimeve ka vlerësuar pozitivisht arritjet e fundit të kompanisë sonë,” tha Nikolaus Fry. - Dhe ne besojmë se zbatimi i objektivave strategjikë, përmirësimi i vazhdueshëm i profilit të biznesit të kompanisë, i vlerësuar në mënyrë të drejtë nga analistë kryesorë rusë dhe të huaj, do të forcojë më tej pozicionin tonë në tregu i sigurimeve».

OSAGO - sistem sigurimi i detyrueshëm përgjegjësia civile, e krijuar për të vepruar si garantues i mbrojtjes së pronës dhe shëndetit të përdoruesve të rrugës. Dallimi kryesor midis OSAGO dhe CASCO është fokusi Polica e sigurimit mbi shëndetin dhe transportin e palëve të treta, dhe jo vetë, si në rastin e CASCO-s, e cila, për më tepër, kryhet në baza vullnetare.

Ka shumë kompani që operojnë sipas standardit OSAGO në tregun e sigurimeve. Një pjesë e madhe e organizatave të tilla kanë një jetëgjatësi jashtëzakonisht të shkurtër - ato shfaqen, pësojnë humbje, falimentojnë dhe zhduken, ndërsa janë përgjegjëse ndaj klientëve në rast të ngjarje e siguruar shpesh mbetet e papaguar.

Në mënyrë që të mos digjeni nga bashkëpunimi me siguruesit e paskrupullt, ne kemi përgatitur për ju një vlerësim të kompanive të sigurimit OSAGO të cilave mund t'i besoni pa kushte. Ky përmbledhje do të jetë i dobishëm për të gjithë - nga shoferët me përvojë të cilëve u mbaron politika e sigurimit deri tek të ardhurit që sapo planifikojnë të blejnë makinën e tyre të parë.

Parimet për përpilimin e vlerësimit të siguruesve OSAGO

Gjëja e parë që duhet të mbani mend është se mund të bashkëpunoni vetëm me kompanitë e sigurimit që janë anëtare të PCA (Unioni Rus i Siguruesve të Motorëve). Kjo është një nga garancitë themelore që organizata nuk është zyrë sharashka. Këtë mund ta kontrolloni në faqen zyrtare të AQP-së, ku ka lista që tregojnë anëtarët e shoqatës, si dhe një përzgjedhje të kompanive që janë tërhequr ose janë përjashtuar nga AKP, si rezultat i së cilës nuk kanë të drejtë. në një të drejta të plota veprimtari sigurimi.

Përzgjedhja më e mirë midis kompanive të anëtarëve të PCA-së është e mundur përmes studimeve të profilit të agjencive të vlerësimit (RA). Këto janë organizata private që, të udhëhequr nga metodat e tyre, përpilojnë çdo vit vlerësimet e besueshmërisë së kompanive të sigurimit. Interesante, kërkesa për të vlerësuar aktivitetet e tyre fillimisht vjen nga vetë siguruesit - ky është një shërbim me pagesë, dhe analiza kërkon një sasi të madhe dokumentesh financiare që agjencia e vlerësimit mund t'i marrë vetëm me vullnetin e MB.

Një kompani sigurimesh që është vlerësuar nga një agjenci vlerësimi merr një klasë të caktuar besueshmërie. Ai dëshmon për masën në të cilën organizata është në gjendje të përmbushë detyrimet e sigurimit ndaj klientëve dhe të mbulojë shpenzimet e saj financiare që rrjedhin nga aktivitetet e saj. Klasa e besueshmërisë është një tregues serioz që duhet besuar; edhe autoritetet shtetërore e marrin parasysh në procesin e akreditimit dhe rregullimit të aktiviteteve të KI.

• Klasa "A" - besueshmëri e lartë;
  • Klasa "B" - besueshmëri e mesme;
  • Klasa "C" - besueshmëri e ulët;
  • Klasa "D" - potenciali për mungesë teknike;
  • Klasa "E" - lëshuar për shoqëritë që kanë deklaruar falimentimin, kanë humbur licencën për të drejtën e veprimtarive të sigurimit ose organizata të likuiduara.

Në drejtim të organizatave që u janë caktuar klasat E dhe D, as nuk duhet të shikoni - bashkëpunimi me ta nuk do të sjellë asgjë të mirë. Me interes më të madh janë siguruesit me klasën e besueshmërisë A, B dhe, me shtrirje, C. Secila prej këtyre klasave ndahet në 2 shkallë, me një ose dy pluse që tregojnë pozicionin e siguruesit në segmentin e tij.

Për shembull:

• "A++" është vlerësimi më i lartë (i jashtëzakonshëm) i besueshmërisë që mund të marrë SC, "A+" është një vlerësim shumë i lartë i besueshmërisë;
  • "B ++" - e pranueshme, "B +" - e mjaftueshme, "B" - besueshmëri e kënaqshme;
  • "С++" - i ulët, "С+" - shumë i ulët, "С" - besueshmëri e pakënaqshme (para parazgjedhjes).

Agjencia e vlerësimit "Expert RA" analizon aktivitetet e shoqërisë së sigurimit dhe lëshon një certifikatë për marrjen e një klase të caktuar besueshmërie, e cila mbetet e vlefshme për një vit kalendarik.

Sidoqoftë, kur studiohen vlerësimet nga agjencitë e ekspertëve, duhet të merret parasysh se niveli i besueshmërisë së shoqërisë së sigurimit në to përcaktohet duke analizuar stabilitetin financiar të kompanisë, domethënë, bazuar në atë se sa të qëndrueshme siguruesi përmbush të gjitha financat e tij. detyrimet në afat të gjatë. Por kjo nuk thotë asgjë për cilësinë e shërbimeve të tij dhe qasjen ndaj bashkëpunimit me klientët.

Për të pasur informacion të plotë, së bashku me vlerësimet zyrtare, ka kuptim të studioni vlerësimet e klientëve për kompaninë e sigurimeve që ju intereson. Prandaj, ne kemi përgatitur veçmas për ju një vlerësim të përdoruesve të kompanive të sigurimit 2017 OSAGO, të cilin arritëm ta bëjmë pasi kemi analizuar shumë forume të specializuara dhe burime në internet.

Vlerësimi i besueshmërisë "Expert RA"

Më lart janë siguruesit më të njohur të OSAGO në mesin e shoferëve, përveç tyre, vlerësimi A ++ mbahet nga kompanitë e mëposhtme:

• "Aleancë";
  • "RosGosStrakh";
  • "Marrëveshja";
  • "Helios";
  • "Zyrich";
  • “Guta Insurance”;
  • "Surgutneftegaz";
  • Sigurimi i Lirisë.

Secila prej këtyre kompanive mund të konsiderohet për blerjen e një politike OSAGO pa frikë nga e nesërmja. atë organizatat e mëdha të cilët kanë fituar një reputacion të mirë dhe po bëjnë gjithçka për ta konfirmuar atë në praktikë.

1. Rossgosstrakh - shuma e pagesave për vitin 2016 është 83,435,839 mijë rubla.
  2. SOGAZ - 63,913,169 mijë rubla.
  3. Ingosstrakh - 41,192,947 mijë rubla.
  4. RESO-Garantia - 40,167,654 mijë rubla.
  5. Alfa Insurance - 27,930,673 mijë rubla.
  6. "Pëlqimi" - 23,613,700 mijë rubla.
  7. « Sigurimi VTB"- 15,888,150 mijë rubla.
  8. "Aleanca" - 14,757,499 mijë rubla.
  9. "Sigurimi i Rilindjes" - 13,032,376 mijë rubla.
  10. Uralsib - 12,029,059 mijë rubla.

Vlerësimi i kompanive të sigurimit OSAGO sipas vlerësimeve të klientëve

Një studim i konsumatorëve të shërbimeve të kompanive të sigurimit u krye në fund të vitit të kaluar në burimin e Internetit IC-Ratings, vizitorët e të cilit përcaktuan vlerësimin e ardhshëm të kompanive të sigurimit në 2016.

1. Sigurimi Alfa.
  3. "Aleancë".
  4. Sigurimi VTB.
  5. Sigurimi Guta.
  6. Ingosstrakh.
  9. “Grupi Kombëtar i Sigurimeve”.
  10. “Sigurimet e Rilindjes”.

Nëse krahasojmë vlerësimet zyrtare të agjencisë Expert RA dhe opinionin e klientëve, bëhet e qartë se, sipas rezultateve të tyre, kompanitë Alfa Insurance dhe VSK kanë reputacionin më të mirë, të cilat i rekomandojmë për bashkëpunim të gjithë shoferëve. Shpresojmë që vlerësimi ynë i kompanive të sigurimit 2017 OSAGO të jetë i dobishëm për ju!

Gjatë përpilimit të vlerësimeve të kompanive të sigurimit, vlerësohen performanca financiare e siguruesve dhe rezultatet e votimit popullor. Gjithashtu, janë marrë parasysh shpeshtësia e proceseve gjyqësore që përfshijnë kompanitë e sigurimit dhe besnikëria e rregullave të CASCO-s.

Vlerësimi i ekspertëve të kompanive të sigurimit

Vlerësimi i ekspertëve të kompanive të sigurimit (ose vlerësimi i besueshmërisë së kompanive të sigurimit) është përpiluar në bazë të të dhënave nga agjencia e njohur e vlerësimit Expert RA. Gjatë përcaktimit të vlerësimit, vlerësohet performanca financiare e siguruesve. Sipas klasifikimit të Ekspertit RA, përdoren vlerësimet e mëposhtme:

• Niveli maksimal i besueshmërisë.
  • , , Niveli shumë i lartë i besueshmërisë.
  • , , Niveli i lartë besueshmëria.
  • , , Niveli i kënaqshëm i besueshmërisë.
  • , , Niveli i ulët i besueshmërisë.
  • Niveli shumë i ulët i besueshmërisë.
  • Niveli i pakënaqshëm i besueshmërisë.
  • Mospërmbushja e detyrimeve.
  • Është futur një administratë e përkohshme.
  • Falimentim, heqje licence, likuidim.
  • 3 SC - vlerësimi "Niveli maksimal i besueshmërisë" (ruAAA): VTB Insurance, Ingosstrakh, SOGAZ.
  • 10 SC - Vlerësimi "Niveli shumë i lartë i besueshmërisë" (ruAA+, ruAA, ruAA-): AIG, AlfaStrakhovanie, Aleanca, VSK, MAKS, Renaissance Insurance, RESO-Garantia, Rosgosstrakh, RSHB-Insurance, Energogarant.
  • 13 SK - Vlerësimi "Niveli i lartë i besueshmërisë" (ruA+, ruA, ruA-): Absolut Insurance, D2 Insurance, Zetta Insurance, Liberty Insurance, Mafin, Medexpress, USC, PARI, Spassky Gates, Surgutneftegaz, Chulpan, ERGO, Jugoria.
  • 10 SK - vlerësimi i "nivelit të kënaqshëm të besueshmërisë" (ruBBB+, ruBBB, ruBBB-, ruBB+, ruBB, ruBB-): ASKO-INSURANCE, Geopolis, EUROINS, Paritet-SK, POLIS-GARANT, Soglasiya, Sterkh, Grupi i biznesit të Sigurimeve , Tinkoff Insurance, UralSib.
  • 1 SC - Vlerësimi "Niveli i ulët i besueshmërisë" (ruB+, ruB, ruB-): Ndihmë.
  • 1 SC - vlerësimi "Niveli i pakënaqshëm i besueshmërisë" (ruCC): VERNA.

Një vlerësim i lartë (ruA- ose më i lartë) është njohja e besueshmërisë së kompanisë nga komuniteti i ekspertëve. Paraqitja e përshkruar pasqyron situatën që nga 19 Mars 2020.

Vlerësimi i njerëzve të kompanive të sigurimit

Siguruesit vlerësojnë një sërë treguesish jo të dukshëm të performancës së kompanive të sigurimit. Midis tyre, për shembull, cilësia e shërbimeve, mirëdashja e stafit, shpejtësia e shërbimit, shpejtësia e përpunimit të dokumenteve të nevojshme etj. Në të njëjtën kohë, një kompani rajonale mund të marrë një vlerësim të lartë, dhe një organizatë e madhe sigurimesh me një rrjet të gjerë degësh, përkundrazi, "të shkojë në të kuqe".

Vlerësimi kombëtar i kompanive të sigurimit ka një sërë veçorish. Kështu, mbajtësit e policave kanë shumë më tepër gjasa të ndajnë përvoja të këqija dhe ka më shumë vlerësime negative sesa ato neutrale ose pozitive. Për më tepër, vlerësimet nuk janë gjithmonë objektive. Ndonjëherë mesazhe me një konotacion tepër emocional lihen nga mbajtësit e policave, të cilët vetë kanë shkelur kushtet e kontratës dhe nuk kanë marrë kompensim si rezultat i veprimeve të tyre.

Të gjithë mund të ndikojnë në formimin e vlerësimit kombëtar - për këtë mjafton të lini një përmbledhje për punën e kompanisë së sigurimeve.

Vlerësimi financiar i kompanive të sigurimit

Vlerësimi financiar krahason siguruesit bazuar në tregues statistikorë. Vlerësimi financiar bazohet në raportimin zyrtar të siguruesve, i cili publikohet çdo tremujor nga Banka Qendrore e Rusisë. Janë marrë parasysh shitjet e shërbimeve të sigurimit për persona juridikë dhe individë.

Treguesi kryesor i vlerësuar është niveli i pagesave. Shkalla e pagesës tregon përqindjen e tarifave që kompania e sigurimit ka paguar në një vit si një dëm sigurimi. Niveli optimal i pagesave në tregun rus është afërsisht 55-65%.

Nëse përqindja është shumë e lartë (të themi, 75% ose më shumë), kompania e sigurimit nuk vlerëson në mënyrë adekuate rreziqet ose redukton ndjeshëm shitjet. Të dyja situatat flasin për probleme të mundshme financiare për siguruesin.

Nëse përqindja është shumë e ulët (të themi, 40% ose më pak), siguruesi ka të ngjarë të kursejë në pagesa. Kompania nënvlerëson shumën e dëmshpërblimeve të sigurimit ose shpesh refuzon të paguajë për ngjarjet e siguruara. Konfirmimi indirekt i kësaj hipoteze është vlerësimi gjyqësor i kompanive të sigurimit. Nëse një kompani "kurson" në pagesat, është pothuajse e sigurt se ajo gjithashtu ka një përqindje të lartë të proceseve gjyqësore në lidhje me humbjet e pretenduara.

Vlerësimi gjyqësor

Vlerësimi i çështjeve gjyqësore vlerëson sa procese gjyqësore që përfshijnë një kompani sigurimi llogari për një ngjarje të siguruar të pretenduar. Siguruesit jo gjithmonë padisin mbajtësit e policave. Ndonjëherë kundërshtarët në gjykatë janë dy Kompanitë e sigurimit. Gjithashtu, financuesit po padisin subjekte të tjera të së drejtës në raste josigurimi, për shembull, me qiradhënësit ose agjencitë qeveritare.

Sidoqoftë, praktika tregon se pjesa më e madhe e proceseve gjyqësore bie në çështjet gjyqësore me mbajtësit e policave. Kjo është arsyeja pse vlerësimi gjyqësor i siguruesve ju lejon të vlerësoni me saktësi mundësinë e një procesi gjyqësor kur pretendoni një ngjarje të siguruar.

Vlerësimi i besnikërisë i rregullave të sigurimit

Vlerësimi i besnikërisë CASCO ndihmon për të kuptuar se si rregullat e sigurimit vullnetar të makinës së kompanisë marrin parasysh interesat e pronarit të makinës. Sa më e lartë të jetë besnikëria e rregullave, aq më e ulët është probabiliteti i ndodhjes situata të diskutueshme kur shlyen një humbje.

Keni pyetje?

Raportoni një gabim shkrimi

Teksti për t'u dërguar redaktorëve tanë: