Ingatlanbiztosító társaságok minősítése. sajtóközlemények

A biztosítótársaságok száma Oroszországban évről évre növekszik. A kockázatok minimalizálása és a megfelelő cég kiválasztása érdekében minősítési rendszert vezettek be.

Hogyan értékelik a biztosítókat?

A biztosítótársaságok megbízhatósági besorolása lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy megbízható szervezetekkel lépjenek kapcsolatba. A biztosítótársaságok teljesítményét tükrözi. A minősítés megszerzéséhez a kötvénytulajdonosnak meg kell felelnie a követelményeknek.

Az értékelés kritériumai:

• a tőke összege;
  • megbízhatóság;
  • a biztosítási kifizetések összege;
  • a beszedett díjak összege;
  • Vásárlói vélemények.

Oroszországban a fizetések szempontjából legmegbízhatóbb cégek köztes listái készülnek. A szakértők a következő szempontok szerint értékelik a vállalatot:

• alaptőke;
  • a piaci működés időtartama;
  • bónuszok elérhetősége, kedvezményes programok az ügyfelek számára;
  • biztosítási eseménnyel szembesült vélemények.

Az adatelemzés lehetővé teszi a biztosító ügyfelekkel szembeni felelősségének felmérését. A szakosodott ügynökségek kifizetéseinek megbízhatóságára vonatkozó minősítést készítenek. Kialakításánál figyelembe veszik a fogyasztók véleményét.

Biztosító társaságok megbízhatósági minősítése

A biztosítótársaságok megbízhatósági mutatója fontos és széles körben elterjedt Oroszországban. A cégek érdeklődnek a fenti státusz megszerzése iránt. Ez az ügyfelek számától és a bevételtől függ. A minősítési rendszer jobb teljesítményre ösztönzi a biztosítókat.

Vállalati elemzési algoritmus a megbízhatóság fokának meghatározásához:

• információgyűjtés. A biztosító képviselője meghagyja adatait, munkajelentéseit, könyvvizsgálói jelentését;
  • interjút készítenek egy felsővezetővel;
  • a kapott információt elemzik;
  • a minősítést meghatározzák és hivatalosan közzéteszik.

Ha a szerződő a hozzárendelt minősítéssel nem ért egyet, joga van fellebbezést benyújtani.

Figyelemre méltó, hogy Oroszország legrégebbi biztosítójának besorolásának felülvizsgálatakor a RAEX elemzői egyszerre két ponttal emelték azt – ezzel is nagyra értékelve a Roszgossztrakh vezetőségének és csapatának a veszteségek csökkentését, az eszközök diverzifikálását és a pénzügyi teljesítmény javítását célzó erőfeszítéseit. „A társaság jelentős munkát végzett a fő tevékenységi területeken és a portfólió egészében a veszteséghányad csökkentése érdekében, ami pozitívan hatott a minősítési szint emelkedésére” – áll a konklúzióban. hitelminősítő intézet. A hivatal következtetése szerint 2018. december 31-én a Rosgosstrakh szavatolótőkéje 19,7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A szavatoló tőke tényleges nagysága jelentősen – 2,6-szorosával – meghaladja normatív érték. Ezeket a mutatókat pozitívan értékelik a RAEX elemzői, valamint a vállalat stratégiai támogatásának és kockázatkezelésének szintjét.

A hivatal megjegyzi, hogy "a társaságnál kollegiális testületek vannak jelen, amelyek feladata a kockázatkezelés, valamint a kockázatkezelésért felelős külön részleg".

A korábbiakhoz hasonlóan a Rosgosstrakh tevékenységeinek mind biztosítási típusok szerint, mind földrajzilag nagy diverzifikációja pozitív hatással van a minősítésre - a társaság 82 régióban képviselteti magát. Továbbra is az ügynöki testület a legfontosabb értékesítési csatorna – a társaság a beszedett biztosítási díj 43,7%-át a biztosítási ügynöki hálózaton keresztül kapta.

„Hat hónapon belül a második minősítési emelés pénzügyi megbízhatóságés egyszerre két pozíciót - ez nagyon egyértelmű megerősítése annak, hogy cégünk jelentősen megerősödött, és magabiztosan állítja vissza pozícióját a piacon - hangsúlyozza Nikolaus Frei, a PJSC IC Rosgosstrakh vezérigazgatója. - Már túljutottunk az üzleti átalakulás szakaszán, és beléptünk a növekedési pályára. Biztos vagyok benne, hogy kötvénytulajdonosaink magasabb minősítése további megerősítést jelent majd, hogy helyesen választottak. A potenciális vásárlók számára – megbízhatóságunk újabb bizonyítéka. Valamennyi állami biztosító számára pedig fontos ösztönző a munka hatékonyságának növelésére és az ügyfélszolgálat javítására.”

S&P Global Ratings

AM Best

A Rosgosstrakhnak, Oroszország legrégebbi és leghíresebb biztosítójának adott pozitív értékelést magyarázva az AM Best elemzői egy sor tényezőt megjegyeznek, amelyeket figyelembe vettek. Ez különösen az elmúlt három évben folyamatosan 100%-ot meghaladó OSAGO-ban a veszteségarány csökkentését célzó válságellenes program sikeres végrehajtása, a diverzifikáció. biztosítási portfólióés a mérleg elszámolása a bajba jutott eszközöktől.

„Ezen intézkedések végrehajtása lehetővé tette a társaság számára, hogy három veszteséges év után az előzetes adatok szerint az első éves nyereséghez jusson, több mint 6 milliárd rubel értékben” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban. vezérigazgató PJSC IC "Rosgosstrakh" Nikolaus Fry.

A hozzárendelt minősítések azt jelentik, hogy az AM Best meglehetősen erősnek és stabilnak tartja a Rosgosstrakh mérlegét. Az elemzők egyebek mellett figyelembe vették a befektetési portfólió konzervativizmusát, amely az elmúlt két évben a minőség és a diverzifikáció tekintetében jelentősen megváltozott, így a kapcsolt vállalkozásokba történő befektetések aránya is csökkent.

„Az eszközstruktúra teljes mértékben megfelel a szabályozó követelményeinek” – erősítette meg Nikolaus Fry. A hivatal felhívja a figyelmet arra is, hogy a társaság kapcsolata a Bank of Russia-val az Otkritie Bank anyastruktúráján keresztül pozitív hatással lehet a cég stabilitására.

Az ügynökség pozitívan értékeli a Rosgosstrakh stratégiai fejlesztési tervének meglétét: „Három év csökkenő üzleti volumen után a társaság jelentős növekedést tervez 2019-2021-ben, és 14%-os piaci részesedés elérésére számít a nem-életbiztosítási szegmensben. Emellett a társaság jelentős növekedést tervez az életbiztosítási szegmensben, a közelmúltban felvásárolt erre a célra specializálódott társaságra alapozva.

„Örülünk, hogy a globális biztosítási ágazat egyik legtekintélyesebb minősítő intézete pozitívan értékelte cégünk legújabb eredményeit” – mondta Nikolaus Fry. - És úgy gondoljuk, hogy a stratégiai célok megvalósítása, a cég üzleti profiljának következetes javítása, vezető orosz és külföldi elemzők által korrekt módon értékelve tovább erősíti pozícióinkat a piacon. biztosítási piac».

OSAGO - rendszer kötelező biztosítás polgári jogi felelősség, amelynek célja az úthasználók tulajdonának és egészségének védelme. A legfontosabb különbség az OSAGO és a CASCO között a fókusz biztosítási kötvény harmadik személyek egészségére és szállítására, és nem saját erejére, mint a CASCO esetében, amely ráadásul önkéntes alapon történik.

Nagyon sok OSAGO szabvány szerint működő társaság működik a biztosítási piacon. Az ilyen szervezetek nagy része rendkívül rövid élettartamú - megjelennek, veszteséget szenvednek, csődbe mennek és eltűnnek, miközben felelősséggel tartoznak az ügyfelek felé biztosítási esemény gyakran fizetés nélkül marad.

Hogy ne égjen le a gátlástalan biztosítókkal való együttműködés miatt, elkészítettük Önnek az OSAGO biztosítótársaságok minősítését, amelyben feltétel nélkül megbízhat. Ez az összeállítás mindenki számára hasznos lesz – a tapasztalt sofőröktől, akik kifogytak a biztosítási kötvényükből, egészen az újoncokig, akik csak az első autójuk megvásárlását tervezik.

Az OSAGO biztosítók minősítésének összeállításának elvei

Először is emlékeznie kell arra, hogy csak olyan biztosítótársaságokkal működhet együtt, amelyek a PCA (Oroszországi Gépjárműbiztosítók Szövetsége) tagjai. Ez az egyik alapvető garancia arra, hogy a szervezet nem sharashka iroda. Ezt a PCA hivatalos honlapján ellenőrizheti, ahol listák találhatók, amelyeken feltüntetik a szövetség tagjait, illetve olyan társaságok válogatása, amelyek kiléptek vagy kizártak a PCA-ból, aminek következtében nem jogosultak egy teljes értékűnek biztosítási tevékenység.

A PCA tagok vállalatai közül a legjobbak kiválasztása hitelminősítő ügynökségek (RA) profiltanulmányai révén lehetséges. Ezek olyan magánszervezetek, amelyek saját módszereik alapján évente összeállítják a biztosítótársaságok megbízhatósági értékelését. Érdekes módon a saját tevékenységük értékelésére irányuló kérés kezdetben maguktól a biztosítóktól származik - ez fizetős szolgáltatás, és az elemzéshez hatalmas mennyiségű pénzügyi dokumentumra van szükség, amelyet a hitelminősítő intézet csak az IC akaratára kaphat.

Egy hitelminősítő intézet által értékelt biztosítótársaság egy bizonyos megbízhatósági osztályt kap. Tanúsítja, hogy a szervezet milyen mértékben képes eleget tenni az ügyfelekkel szemben fennálló biztosítási kötelezettségeinek és fedezni a tevékenysége során felmerülő pénzügyi kiadásait. A megbízhatósági osztály komoly mutató, amiben meg kell bízni, még az állami hatóságok is figyelembe veszik a Vb tevékenységének akkreditálása és szabályozása során.

• "A" osztály - nagy megbízhatóság;
  • "B" osztály - közepes megbízhatóság;
  • "C" osztály - alacsony megbízhatóság;
  • "D" osztály - a műszaki hiba lehetősége;
  • "E" osztály - olyan cégeknek adják ki, amelyek csődöt jelentettek, elvesztették a biztosítási tevékenységhez való jogukat vagy felszámolták a szervezeteket.

Az E és D osztályba sorolt ​​szervezetek irányába ne is nézzen – a velük való együttműködés nem hoz semmi jót. A legnagyobb érdeklődésre az A, B és egy nyúlással C megbízhatósági osztályú biztosítók tartoznak. Mindegyik osztály 2 fokozatra oszlik, egy-két pluszjellel, amelyek a biztosító pozícióját jelzik a szegmensben.

Például:

• Az „A++” a legmagasabb (kivételes) megbízhatósági besorolás, amit az SC kaphat, az „A+” pedig egy nagyon magas megbízhatósági besorolás;
  • "B++" - elfogadható, "B+" - elegendő, "B" - kielégítő megbízhatóság;
  • "С++" - alacsony, "С+" - nagyon alacsony, "С" - nem kielégítő (alapértelmezett) megbízhatóság.

Az "Expert RA" minősítő ügynökség elemzi a biztosító társaság tevékenységét, és egy bizonyos megbízhatósági osztály megszerzéséről szóló igazolást állít ki, amely egy naptári évig érvényes.

A szakértői ügynökségek minősítéseinek tanulmányozásakor azonban figyelembe kell venni, hogy az abban szereplő biztosító megbízhatósági szintjét a társaság pénzügyi stabilitásának elemzése határozza meg, vagyis az alapján, hogy a biztosító mennyire stabilan teljesíti minden pénzügyi helyzetét. kötelezettségeket hosszú távon. Ez azonban semmit sem mond a szolgáltatásainak minőségéről és az ügyfelekkel való együttműködés megközelítéséről.

A teljes körű információk és a hivatalos minősítések érdekében érdemes megvizsgálni az Önt érdeklő biztosítótársaságról szóló vásárlói véleményeket. Ezért külön elkészítettük Önnek a biztosítótársaságok 2017 OSAGO felhasználói értékelését, amelyet számos speciális fórum és internetes forrás elemzése után sikerült megtennünk.

Megbízhatósági besorolás "Expert RA"

Fentebb az autósok körében a legnépszerűbb OSAGO biztosítók szerepelnek, rajtuk kívül az alábbi cégek rendelkeznek A ++ minősítéssel:

• "Szövetség";
  • "RosGosStrakh";
  • "Megegyezés";
  • "Héliosz";
  • "Zürich";
  • "Guta Biztosítás";
  • "Surgutneftegaz";
  • Szabadságbiztosítás.

Ezen cégek bármelyike ​​megfontolható az OSAGO kötvény megszerzésében, a holnaptól való félelem nélkül. Ezek olyan nagy szervezetek, amelyek jó hírnevet szereztek, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezt a gyakorlatban is megerősítsék.

1. Rossgosstrakh - a 2016-os kifizetések összege 83 435 839 ezer rubel.
  2. SOGAZ - 63 913 169 ezer rubel.
  3. Ingosstrakh - 41 192 947 ezer rubel.
  4. RESO-Garantia - 40 167 654 ezer rubel.
  5. Alfa Biztosítás - 27 930 673 ezer rubel.
  6. "Hozzájárulás" - 23 613 700 ezer rubel.
  7. VTB biztosítás - 15 888 150 ezer rubel.
  8. "Szövetség" - 14 757 499 ezer rubel.
  9. "Reneszánsz biztosítás" - 13 032 376 ezer rubel.
  10. Uralsib - 12 029 059 ezer rubel.

Az OSAGO biztosítótársaságok értékelése vásárlói vélemények alapján

A biztosítók szolgáltatásait fogyasztók körében tavaly év végén készült felmérés az IC-Ratings internetes forrásból, amelynek látogatói meghatározták a biztosítók következő minősítését 2016-ban.

1. Alfa Biztosítás.
  3. "Szövetség".
  4. VTB biztosítás.
  5. Guta Biztosító.
  6. Ingosstrakh.
  9. "Nemzeti Biztosító Csoport".
  10. "Reneszánsz biztosítás".

Ha összevetjük az Expert RA ügynökség hivatalos értékeléseit és az ügyfelek véleményét, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy eredményeik szerint az Alfa Biztosító és a VSK cég a legjobb hírnévvel, amelyet együttműködésre ajánlunk minden autósnak. Reméljük, hogy a biztosítótársaságok 2017 OSAGO minősítése hasznos lesz az Ön számára!

A biztosítók minősítésének összeállításakor a biztosítók pénzügyi teljesítményét és a népszavazás eredményeit értékelik. Figyelembe veszik a biztosítótársaságokat érintő peres eljárások gyakoriságát és a CASCO szabályok hűségét is.

Biztosító társaságok szakértői minősítése

A biztosítók szakértői minősítése (illetve a biztosítók megbízhatósági minősítése) az Expert RA neves minősítő intézet adatai alapján készül. A minősítés meghatározásakor a biztosítók pénzügyi teljesítményét értékelik. Az Expert RA besorolása szerint a következő értékeléseket használják:

• A megbízhatóság maximális szintje.
  • , , Nagyon magas szintű megbízhatóság.
  • , , Magas szint megbízhatóság.
  • , , Megbízhatósági szint kielégítő.
  • , , Alacsony szintű megbízhatóság.
  • Nagyon alacsony szintű megbízhatóság.
  • Nem kielégítő megbízhatósági szint.
  • Kötelezettségek teljesítésének elmulasztása.
  • Ideiglenes adminisztrációt vezettek be.
  • Csőd, engedély visszavonás, felszámolás.
  • 3 SC - értékelés "Maximális megbízhatósági szint" (ruAAA): VTB Biztosító, Ingosstrakh, SOGAZ.
  • 10 SC – „Nagyon magas szintű megbízhatóság” (ruAA+, ruAA, ruAA-): AIG, AlfaStrakhovanie, Alliance, VSK, MAKS, Renaissance Insurance, RESO-Garantia, Rosgosstrakh, RSHB-Insurance, Energogarant.
  • 13 SK – „Magas szintű megbízhatóság” minősítés (ruA+, ruA, ruA-): Absolut Insurance, D2 Insurance, Zetta Insurance, Liberty Insurance, Mafin, Medexpress, USC, PARI, Spasskiye Vorota, Surgutneftegaz, Chulpan, ERGO, Yugoria.
  • 10 SK - "Megbízhatósági szint kielégítő" értékelése (ruBBB+, ruBBB, ruBBB-, ruBB+, ruBB, ruBB-): ASKO-INSURANCE, Geopolis, EUROINS, Paritet-SK, POLIS-GARANT, Soglasiya, Sterkh, Biztosítási üzletcsoport , Tinkoff Biztosító, UralSib.
  • 1 SC – „Alacsony szintű megbízhatóság” besorolás (ruB+, rubel, ruB-): Segítség.
  • 1 SC - "Nem kielégítő megbízhatósági szint" (ruCC): VERNA.

A magas minősítés (ruA- vagy magasabb) a vállalat megbízhatóságának szakértői közösség általi elismerése. A leírt elrendezés a 2020. március 19-i állapotot tükrözi.

A biztosítótársaságok népi minősítése

A kötvénytulajdonosok a biztosítótársaságok különféle nem nyilvánvaló teljesítménymutatóit értékelik. Köztük például a szolgáltatások minősége, a személyzet barátságossága, a kiszolgálás gyorsasága, a szükséges dokumentumok feldolgozásának gyorsasága stb. Ugyanakkor egy regionális társaság kaphat magas minősítést, egy nagy biztosító szervezet pedig kiterjedt fiókhálózattal éppen ellenkezőleg, „mínuszba megy”.

A biztosítótársaságok országos minősítésének számos jellemzője van. Így a kötvénytulajdonosok sokkal nagyobb valószínűséggel osztanak meg rossz tapasztalataikat, és több a negatív vélemény, mint a semleges vagy pozitív. Ráadásul az értékelések nem mindig objektívek. Előfordul, hogy a túlzottan érzelmes konnotációjú üzeneteket olyan kötvénytulajdonosok hagyják hátra, akik maguk is megszegték a szerződés feltételeit, és saját tetteik miatt nem kaptak kártérítést.

Az országos minősítés kialakítását mindenki befolyásolhatja – ehhez elég, ha véleményt ír a biztosító munkájáról.

Biztosító társaságok pénzügyi minősítése

A pénzügyi minősítés statisztikai mutatók alapján hasonlítja össze a biztosítókat. A pénzügyi minősítés a biztosítók hivatalos jelentésein alapul, amelyeket negyedévente tesz közzé az Orosz Központi Bank. A biztosítási szolgáltatások jogi személyeknek és magánszemélyeknek történő értékesítését figyelembe veszik.

A legfontosabb értékelt mutató a kifizetések szintje. A kifizetési arány azt mutatja meg, hogy a biztosító hány százalékban fizetett ki biztosítási kárigényként egy évben. Az orosz piacon a fizetések optimális szintje körülbelül 55-65%.

Ha az arány túl magas (mondjuk 75% vagy több), a biztosítótársaság nem méri fel megfelelően a kockázatokat, vagy jelentősen csökkenti az eladásokat. Mindkét helyzet a biztosító lehetséges pénzügyi problémáiról beszél.

Ha a százalék túl alacsony (mondjuk 40% vagy kevesebb), a biztosító valószínűleg spórol a kifizetéseken. A társaság alulbecsüli a biztosítási kártérítés összegét, vagy gyakran megtagadja a biztosítási események kifizetését. Ezt a hipotézist közvetve megerősíti a biztosítótársaságok bírói minősítése. Ha egy cég "spórol" a kifizetéseken, akkor szinte biztos, hogy az igényelt veszteségekkel kapcsolatos peres eljárások is nagy százalékban fordulnak elő.

Bírói minősítés

A perminősítés azt értékeli, hogy egy biztosítótársaságot érintő peres ügyek száma hány kártérítési igényt követel. A biztosítók nem mindig perlik be a kötvénytulajdonosokat. Néha az ellenfelek a bíróságon ketten állnak biztosító társaságok. Ezenkívül a finanszírozók más jogalanyokat is perelnek nem biztosítási ügyekben, például bérbeadókkal vagy kormányzati szervekkel.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a peres eljárások oroszlánrésze a kötvénytulajdonosokkal folytatott perekre esik. Éppen ezért a biztosítók bírói minősítése lehetővé teszi, hogy a biztosítási esemény igénylésekor meglehetősen pontosan felmérje a pereskedés valószínűségét.

A biztosítási szabályok hűségminősítése

A CASCO hűségminősítés segít megérteni, hogy a társaság önkéntes gépjármű-biztosítási szabályai hogyan veszik figyelembe az autótulajdonos érdekeit. Minél nagyobb a szabályok hűsége, annál kisebb az előfordulási valószínűsége ellentmondásos helyzetek veszteség rendezésekor.

Kérdései vannak?

Elírási hiba bejelentése